schooltuinen Amstelveen

Voor de gemeente Amstelveen zijn de drie schooltuinen een belangrijk middel om kinderen in contact te brengen met natuur. Ongeveer 600 kinderen kunnen wekelijks letterlijk de handen uit de mouwen steken: spitten, planten, oogsten en eten uit hun eigen tuin.

Elk jaar is er een open dag op de drie tuinen waar (groot) ouders en andere geïnteresseerden naar de resultaten kunnen komen kijken.

Vrije groepen

Copyright KeesGeers

Een tuintje voor uw kind? De inschrijvingen voor de vrije groepen gaan weer van start!

Vindt uw kind het leuk om lekker buiten in de natuur bezig te zijn en spelenderwijs ook nog iets te leren? Kom dan op woensdag 2 of 9 maart tussen 13.30 en 15.00 uur naar één van de drie schooltuincomplexen en meldt uw zoon of dochter aan voor een eigen tuintje. De vrije groepen zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Ze tuinieren onder leiding van de schooltuinleider en vrijwilligers. Er wordt elke week ongeveer 1,5 uur gewerkt. Het seizoen loopt van eind maart tot en met september.

Er is plaats voor vrije groepen op de volgende schooltuinen;
Amstelflora, Legmeerdijk 148, 1187 NH Amstelveen
Bankrasflora, Jeanne d’Arclaan 6, 1183 BA Amstelveen
Middenhoven, Grote Beer 66A, 1188 BB Amstelveen

De kosten zijn € 25,– per kind per jaar. Houders van een AmstelveenPas krijgen op vertoon van de pas 50% korting.

De dagen waarop kinderen in de vrije groepen kunnen tuinieren:

  dinsdagwoensdagdonderdag
 Bankrasflora13.30 – 15.00 uur
Amstelflora13.30 – 15.00 uur
 Middenhoven13.30 – 15.00 uur

Amstelveense schooltuinen

Het is bekend dat een schooltuintje onderhouden heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor hun kennis en begrip van planten en voedsel, de natuur en seizoenen, maar ook voor hun zelfstandigheid, zelfvertrouwen, welbevinden, motorische vaardigheden en nog veel meer! De gemeente Amstelveen heeft drie schooltuincomplexen. Ongeveer 600 kinderen komen hier via school wekelijks de handen uit de mouwen steken. Spitten, planten, oogsten en natuurlijk eten uit hun eigen moestuin. De werkzaamheden gebeuren onder leiding van de schooltuinleider in samenwerking met vrijwilligers. Er wordt elke week ongeveer 1,5 uur gewerkt. Het seizoen is van 30 maart tot de herfstvakantie. In 2022 starten we een pilot met een aantal groepen op de schooltuinen Amstelflora en Middenhoven. We bieden deze groepen een jaarrondprogramma aan. Dat betekent 2 extra lessen tussen januari en maart en 2 in november/december.

Basisscholen

Voor de basisscholen is er een docentenhandleiding met uitleg over het programma van de schooltuinen, tips en handreikingen om het schooltuinwerk te verbinden met rekenen en taal.

In veilige handen!

De gemeente Amstelveen vindt het belangrijk dat jonge bezoekers en kinderen die deelnemen aan activiteiten en jonge vrijwilligers en stagiairs zich welkom, prettig en veilig voelen op de Amstelveense schooltuinen. En dat zij begeleid worden door volwassenen die de omgangsregels kennen en respectvol, prettig en veilig hun vrijwilligerswerk kunnen doen. Daarom is in 2015 het project ‘In veilige handen!’ gestart. Alle vrijwilligers van 18 jaar en ouder die actief zijn op de drie Amstelveense schooltuinen hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor het werken met jeugd gekregen. Zij kennen de omgangsregels. Wilt u meer weten over de omgangsregels en het project ‘In veilige handen!’? Stuur dan een e-mail naar nme@amstelveen.nl

Adressen

  • Schooltuin Amstelflora, Legmeerdijk 148 (ingang aan de Marshallsingel)
  • Schooltuin Bankrasflora, Jeanne d’Arclaan 6
  • Schooltuin Middenhoven, Grote Beer 66A