schooltuinen Amstelveen

Schooltuinen Amstelveen

Voor de gemeente Amstelveen zijn de vier schooltuinen een belangrijk middel om kinderen in contact te brengen met natuur. Ongeveer 600 kinderen kunnen wekelijks letterlijk de handen uit de mouwen steken: spitten, planten, oogsten en eten uit hun eigen tuin.

Elk jaar is er een open dag op drie van de vier tuinen waar (groot) ouders en andere geïnteresseerden naar de resultaten kunnen komen kijken.

Vrije groepen

Een naambordje op schooltuin Amstelflora

Een schooltuintje voor uw kind? De inschrijvingen voor de vrije groepen gaan weer van start!

Vind je (klein)kind het leuk om lekker buiten in de natuur bezig te zijn en ook nog iets te leren? Je kan je nu inschrijven voor de Vrije Groepen. Kinderen gaan een keer in de week zo’n anderhalf uur aan de slag in een eigen tuintje. De kosten zijn 25 euro voor een tuintje, inclusief alle zaden en plantjes die nodig zijn om er een succesvol oogstjaar van te maken. Let op, de tuintjes zitten altijd snel vol. Dus vol is vol.

Je kunt je kind inschrijven tot 20 maart 2021, door een mailtje te schrijven naar nme@amstelveen.nl. Vermeld dan wel duidelijk voor welke schooltuin je je inschrijft.

Lekker buiten

Het is bekend dat een schooltuinje onderhouden heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor hun kennis en begrip van planten en voedsel, de natuur en seizoenen, maar ook voor hun zelfstandigheid, zelfvertrouwen, welbevinden, motorische vaardigheden en nog veel meer!

Amstelveense schooltuinen
De gemeente Amstelveen heeft vier schooltuincomplexen. Ongeveer 600 kinderen komen hier via school wekelijks de handen uit de mouwen steken. Spitten, planten, oogsten en natuurlijk eten uit hun eigen moestuin. Maar ook in hun vrije tijd kunnen kinderen terecht op de Amstelveense schooltuinen en kunnen ze een eigen tuintje aanleggen. De vrije groepen zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De werkzaamheden gebeuren onder leiding van de schooltuinleider in samenwerking met vrijwilligers. Er wordt elke week ongeveer 1,5 uur gewerkt. Het seizoen is van 30 maart tot de herfstvakantie.

De vrije groepen zijn mogelijk op de volgende schooltuinen;
Bankrasflora, Jeanne d’Arclaan 6, 1183 BA AmstelveenAmstelflora, Legmeerdijk 148 (ingang aan de Marshalllaan)
Middenhoven, Grote Beer 66A, 1188 BB Amstelveen

De kosten zijn € 25 per kind. Houders van een AmstelveenPas krijgen op vertoon van de pas 50% korting.

De dagen waarop kinderen in de vrije groepen kunnen tuinieren:

  dinsdagwoensdagdonderdag
 Bankrasflora15.45 – 17.15 uur13.30 – 15.00 uur15.45 – 17.15 uur
Amstelflora13.30 – 15.00 uur
 Middenhoven13.30 – 15.00 uur

Basisscholen

Voor de basisscholen is er een docentenhandleiding met uitleg over het programma van de schooltuinen, tips en handreikingen om het schooltuinwerk te verbinden met rekenen en taal.

In veilige handen!

De gemeente Amstelveen vindt het belangrijk dat jonge bezoekers en kinderen die deelnemen aan activiteiten en jonge vrijwilligers en stagiairs zich welkom, prettig en veilig voelen op de Amstelveense schooltuinen. En dat zij begeleid worden door volwassenen die de omgangsregels kennen en respectvol, prettig en veilig hun vrijwilligerswerk kunnen doen. Daarom is in 2015 het project ‘In veilige handen!’ gestart. Alle vrijwilligers van 18 jaar en ouder die actief zijn op de vier Amstelveense schooltuinen hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor het werken met jeugd gekregen. Zij kennen de omgangsregels. Wilt u meer weten over de omgangsregels en het project ‘In veilige handen!’? Stuur dan een e-mail naar nme@amstelveen.nl

Adressen

  • Schooltuin Amstelflora, Legmeerdijk 148 (ingang aan de Marshallsingel)
  • Schooltuin Akkerbloem, Langs de Akker 1 (geen vrije groepen!)
  • Schooltuin Bankrasflora, Jeanne d’Arclaan 6
  • Schooltuin Middenhoven, Grote Beer 66A