schooltuinen Amstelveen

Voor de gemeente Amstelveen zijn de drie schooltuinen een belangrijk middel om kinderen in contact te brengen met natuur. Ongeveer 600 kinderen kunnen wekelijks letterlijk de handen uit de mouwen steken: spitten, planten, oogsten en eten uit hun eigen tuin.

Elk jaar is er in september een open dag op de drie tuinen waar (groot) ouders en andere geïnteresseerden naar de resultaten kunnen komen kijken. Op elke tuin zijn er spelletjes en activiteiten en is er altijd wel iets te proeven van het resultaat van een seizoen tuinieren.

Vrije groepen

Copyright KeesGeers

Een tuintje voor uw kind? De inschrijvingen voor de vrije groepen gaan weer van start!

Vindt uw kind het leuk om lekker buiten in de natuur bezig te zijn en spelenderwijs ook nog iets te leren? Kom dan op woensdag 6 of 13 maart 2024 tussen 13.30 en 15.00 uur naar één van de drie schooltuincomplexen en meldt uw zoon of dochter aan voor een eigen tuintje. De vrije groepen zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Ze tuinieren onder leiding van de schooltuinleider en vrijwilligers. Er wordt elke week ongeveer 1,5 uur gewerkt. Het seizoen loopt van eind maart tot en met september.

Er is plaats voor vrije groepen op de volgende schooltuinen;
Amstelflora, Legmeerdijk 148, 1187 NH Amstelveen
Bankrasflora, Jeanne d’Arclaan 6, 1183 BA Amstelveen
Middenhoven, Grote Beer 66A, 1188 BB Amstelveen

De kosten zijn € 25,– per kind per jaar. Houders van een AmstelveenPas krijgen op vertoon van de pas 50% korting.

De dagen waarop kinderen in de vrije groepen kunnen tuinieren:

  woensdag
 Bankrasflora13.30 – 15.00 uur
Amstelflora13.30 – 15.00 uur
 Middenhoven13.30 – 15.00 uur

Amstelveense schooltuinen

Het is bekend dat een schooltuintje onderhouden heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor hun kennis en begrip van planten en voedsel, de natuur en seizoenen, maar ook voor hun zelfstandigheid, zelfvertrouwen, welbevinden, motorische vaardigheden en nog veel meer! De gemeente Amstelveen heeft drie schooltuincomplexen. Ongeveer 600 kinderen komen hier via school wekelijks de handen uit de mouwen steken. Spitten, planten, oogsten en natuurlijk eten uit hun eigen moestuin. De werkzaamheden gebeuren onder leiding van de schooltuinleider in samenwerking met vrijwilligers. Er wordt elke week ongeveer 1,5 uur gewerkt. Ondertussen zijn we na een succesvolle pilot gestart met een jaarrond programma, waarbij de leerlingen – zoals het woord al aangeeft – niet alleen in het schooltuinseizoen op de schooltuin komen, maar ook nog voor een aantal extra binnenlessen welkom zijn op de schooltuin. Dat betekent 2 extra lessen tussen januari en maart ter voorbereiding en 2 extra lessen in november/december om het jaar goed af te sluiten.

Adressen

  • Schooltuin Amstelflora, Legmeerdijk 148 (ingang aan de Marshallsingel)
  • Schooltuin Bankrasflora, Jeanne d’Arclaan 6
  • Schooltuin Middenhoven, Grote Beer 66A