Aanbod Bij de Buren

Naast het aanbod van NME Amstelland-Meerlanden willen we je ook wijzen op het aanbod van andere organisaties. Dit aanbod bestaat uit lesmaterialen, gastlessen en excursies. Voor reserveringen of meer informatie kun je rechtstreeks contact opnemen met de betreffende organisatie. Hieronder onze selectie.

Science via NEMO Science Museum (groep 1 t/m 8): Het favoriete museum van menig kind, NEMO, heeft een uitgebreide webpagina waar je een duik kunt nemen in verschillende techniek thema’s. Vooral het onderwerp ‘doe het zelf’ geeft uren plezier met o.a. ‘maak bliksem’ of ‘tover een regenboog’.

Dierenwelzijn (groep 1 t/m 8): De meeste kinderen zijn dol op (huis)dieren. En deze zijn dan ook niet weg te denken uit onze omgeving. Maar het houden van dieren brengt ook een verantwoordelijkheid voor het welzijn van deze dieren mee. Wat is dat eigenlijk? Dierenwelzijn? Wie bepaalt of een dier gelukkig is en hoe kun je dat zien? Download het lesmateriaal Dierenwelzijnsweb of bestel lesmateriaal van de Dierenbescherming.

Planeet in Actie (groep 7 en 8): Deze interactieve lessenserie bestaat uit 4 lessen waarin de kinderen enthousiast worden over de aarde en de werking van het ecosysteem. Kinderen worden bewuster over hoe ze, vanuit eigen en gezamenlijke kracht, de wereld leefbaarder en leuker kunnen maken voor iedereen.

Fawaka Ondernemersschool (groep 1 t/m 8): Fawaka Ondernemersschool biedt educatieve activiteiten op het gebied van duurzaam ondernemen. Ondernemen is een geweldige manier om te leren doorzetten, beslissen, presenteren en samenwerken. Het is ook een mooie manier om tot een duurzame en inclusieve samenleving te komen, omdat het niet alleen over praten maar ook over doen gaat. Onze programma’s worden ingezet als naschoolse- en binnenschoolse activiteit, en als vakantiescholen.

De Wilde Stad in de Klas (groep 4 t/m 6): De Wilde Stad is een bioscoopfilm die de stad bekijkt vanuit de wilde dieren en planten die er leven. Zij zien de stad als hun natuur. Het lesprogramma bestaat uit filmfragmenten, lesbrieven en werkbladen en laat zien hoe mensen, dieren en natuur prima samen kunnen én horen te leven.

Zelf oesterzwammen kweken (groep 1 t/m 8): Met behulp van de growkit ga jij met koffieprut op school zelf oesterzwammen kweken. Je kunt via de website kweeksets bestellen maar ook een hele lessenserie afnemen.

Micro-monsters om je heen (groep 5 t/m 8): Vanaf 2022 is de leeftijd waarop kinderen in aanmerking komen voor een HPV-vaccinatie van 12/13 naar 9 jaar verschoven. Ook het coronavaccin is beschikbaar voor kinderen vanaf 5 jaar. Alle aanleiding om ook basisschoolleerlingen de belangrijkste kennis over vaccinaties bij te brengen. Met het nieuwe, gratis, lesmateriaal Micro-monsters om je heen leren kinderen alles over virussen, bacteriën, het afweersysteem en vaccinaties.

Recycling van plastic Nieuw (groep 6 t/m 8). Een manier om ons plasticverbruik te verminderen en in de toe-komst een circulaire economie op te bouwen, is door de kinderen van vandaag bewust te maken van de hoeveelheid plastic die we gebruiken en weggooien. Er is een reeks lessen ontworpen om kinderen te leren over de positieve en negatieve aspecten van plastic, hoe ze hun persoonlijke consumptie van plastic kunnen verminderen en hoe en welke soorten plastic kunnen worden gerecycled.

AardeWijs met Koos de Koala Nieuw (groep 1 t/m 3): Met het positieve en interactieve lesprogramma van Koos de Koala worden basisschoolkinderen in de onderbouw klassen meegenomen op avontuur in de natuur en ontdekken ze zelf hoe zij een steentje kunnen bijdragen aan een groene aarde. Met Koos geven we de natuur een stem, gevoelens en een karakter. We leren kinderen, hun families en leerkrachten over de wijsheid van de natuur en onze aarde. Dat noemen we ‘AardeWijs’.

Onder het maaiveld Nieuw (groep 1 t/m 8): In samenwerking met de makers van de film ‘Onder het maaiveld’ – een fascinerende film over het bodemleven – heeft het IVN lesmateriaal ontwikkeld voor de hele basisschool. Naast lesmateriaal per bouw, is er een docentenleiding, een bodemdieren-doeboek en een tuinbodemcheck-handleiding.