De gemeente Amstelveen merkt dat steeds meer bewoners een schone woon- en leefomgeving belangrijk vinden. Niet alleen voor mensen maar ook voor dieren. Regelmatig attenderen inwoners ons op locaties waar zwerfafval ligt met de vraag of dat opgeruimd kan worden. Je begrijpt dat wij blij zijn met deze meldingen. Wij constateren ook dat het aantal mensen, dat zelf een bijdrage wil leveren aan een schoner en opgeruimder Amstelveen, toeneemt. In 2014 is begonnen met een groot project dat zal doorlopen tot 2023.
Amstelveen wil de opruimers van zwerfafval zichtbaar maken door op de digitale kaart van Amstelveen door een ‘grijpertje’ te plaatsen op de omgeving die regelmatig (dagelijks, wekelijks of maandelijks) schoongemaakt wordt. Op deze manier wordt voor de opruimers inzichtelijk welke gebieden regelmatig worden opgeruimd en welke gebieden (nog) niet. Klik voor de kaart hier. De kaart wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie. Verzamel je zelf ook regelmatig zwerfafval in jouw omgeving? En wil je dit bekent maken op de kaart? Geef je dan op via het formulier.
Zwerfafval in 2017
Convenant
Leerlingen van basisschool Palet-Zuid gaan zwerfafval rond de school opruimen. Op dinsdag 14 november tekenden schooldirecteur Annemarie Timmer en wethouder Peter Bot (Afvalbeheer en Natuur- en MilieuEducatie) een convenant in de gymzaal van de school.
12 klassen meegedaan aan de Milieubende
Van maandag 11 tot en met vrijdag 22 september van dit jaar bood de gemeente Amstelveen aan twaalf basisschoolklassen de voorstelling en workshop ‘Hoe word ik een Milieuheld?’ aan van de Stichting Milieubende. De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop in één en zet leerlingen uit de groepen 7 en 8 aan kom mee te denken over oplossingen voor de huidige milieu- en klimaatproblematiek.
Groep BBA van De Schakel, groep 7B van OBS Michiel de Ruyter en groep 8 van Kindercampus King zijn door een deskundige jury genomineerd voor de titel ‘Milieuheld’. Op vrijdag 17 november hebben deze drie klassen gestreden in de Raadzaal van het gemeentehuis om de 1e, 2e en 3e plaats op het Milieuhelden-podium.
Groep 8 van Kindercampus King is op de eerste plaats geëindigd. De klas heeft nagedacht over andere energievormen en kwam met een mooie mix van lokale en regionale ideeën. Ook hebben ze aandacht besteed aan communicatie en bewustwording. Het ontwerp van de Garbage Tree spong er volgens de jury uit: ‘De serieuze uitwerking is prachtig gedetailleerd en goed doordacht.” Als prijs gaat de klas bij het Eye Filmmuseum een filmpje opnemen over hun Garbage Tree, (zwerf)afval en het milieu. Wethouder Peter Bot reikte, onder toeziend oog van de juryleden, deze prijs uit tijdens het slotevenement in de Raadszaal van het gemeentehuis in Amstelveen.
Deelname Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2017
De gemeente Amstelveen is als derde geëindigd in de categorie ‘Middelgrote gemeente met Schoonste Winkelgebieden’ in de verkiezing van het Schoonste Winkelgebied 2017. Amstelveen krijgt hoge waardering voor inrichting en veiligheid
Uit het onderzoek, dat afgelopen zomer plaatsvond, blijkt dat de gemeente Amstelveen goed scoort op het gebied van groen, inrichting en betrokkenheid van de ondernemers. Daarnaast is gebleken dat bezoekers zich in de winkelgebieden van Amstelveen veilig voelen, zowel overdag als ’s avonds. Dit jaar ging gemeente Veenendaal er in de categorie middelgrote gemeenten met de winst vandoor en eindigde de gemeente Súdwest-Fryslân op de tweede plek.
Peter Bot, wethouder Duurzaamheid gemeente Amstelveen: “Het is een hele mooie positie en het is een erkenning voor de manier waarop wij onze stad en winkelgebieden beheren.” Hierover is een leuke video opgenomen.
Amstelveen schoon in één ochtend!
Op vrijdag 15 september 2017 gaan in de meeste wijken bewoners actief op pad om zwerfafval op te ruimen voor de Keep It Clean Day 2017!
Iedereen ziet wel eens zwerfafval op straat liggen en zwerfafval heeft zelfs een hippe naam gekregen, een zwerfie. Het opvallende is, dat steeds meer mensen zich storen aan zwerfafval, het belang zien van een opgeruimde buurt en zelf zwerfafval op gaan ruimen. Een goede reden om opnieuw een gezamenlijke opruimdag te organiseren in Amstelveen. Dit keer doen we dat vanuit acht locaties in Amstelveen, te weten: Villa Randwijck, Heemraadschapslaan 96c, Alleman, Oberonstraat 33, Buurtkamer KKP, De Bolder, De Meent en Noorddamcentrum.
Op vrijdag 15 september is vanaf 09.30 uur de inloop op de acht locaties met koffie en thee. Om 10.00 uur gaan alle deelnemers naar buiten om in de buurt zwerfafval op te ruimen. Na afloop, om 12.00 uur worden de deelnemers getrakteerd op koffie met gebak op de locatie waar ze zijn gestart.
Het opruiminitiatief wordt ondersteund door de gemeente Amstelveen. Grijpers, ringen en afvalzakken worden die dag uitgereikt aan inwoners die vaker in hun buurt zwerfafval op gaan ruimen. Aanmelden voor deelname aan de Keep It Clean Day 2017 wordt op prijs gesteld. Stuur daarvoor een e-mail naar annemarie.van.leent@xs4all.nl onder vermelding van je naam, adres en de locatie. Of bel naar 06-15219359.
Plek jongeren
In november 2016 presenteerde leerlingen in de raadzaal hun advies voor het afvalprobleem en pauzeerplek van de jongeren voor het schoolplein. Dit jaar hebben we het advies daadwerkelijk uitgevoerd waardoor er minder zwerfafval rondom het plein ligt.
Duurzaamheidsweek op het Panta Rhei
Tijdens de laatste schoolweek stonden de lessen van Scholengemeenschap Panta Rhei in het teken van duurzaamheid. De leerlingen zijn met verschillende thema’s aan de slag gegaan: o.a. duurzaam bouwen, plastic soep en duurzame mode. De week is afgesloten met een duurzaamheidsfestival, hier konden de leerlingen hun eindresultaten aan elkaar laten zien.
De duurzaamheidsweek is een mooi initiatief van een enthousiaste groep docenten. Ook de gemeente heeft haar steentje bijgedragen door modules van IKcircuLEER aan het Panta Rhei aan te bieden. IKcircuLEER maakt de circulaire economie zichtbaar en toegankelijk voor vmbo-ers door vernieuwende en innovatieve lesprogramma’s met herkenbare producten, onderwerpen en rolmodellen. Gekeken wordt of deze modules volgend jaar ingebed kunnen worden in het reguliere lesprogramma, zodat deze leerlingen (nog) meer in aanraking komen met duurzaamheid.
25 maart Landelijke Opschoondag 2017
Tijdens de Landelijke Opschoondag wordt vanuit een aantal Amstelveense locaties ook dit jaar weer zwerfafval opgeruimd. Ontmoetingscentrum De Meent is natuurlijk één van deze locaties. Twijfelt u of u mee wilt doen? Lees dan deze 5 positieve effecten van een schone buurt.
- Huizen zijn meer waard
In een straat met veel zwerfafval wil je liever niet wonen. In een schone straat is het veel aantrekkelijker om te leven en te wonen. Vandaar dat huizen in schone straten meer waard zijn. - Mensen zijn vriendelijker naar elkaar
In een schone omgeving vertrouwen mensen elkaar meer, helpen ze elkaar meer en begroeten elkaar vaker. Kortom: mensen zijn vriendelijker naar elkaar als de buurt schoner is. - Mensen voelen zich veiliger
In een schone buurt voelen mensen zich meer op hun gemak. Ze ergeren zich minder en hebben meer vertrouwen in elkaar. Het veiligheidsgevoel neemt toe in een opgeruimde omgeving. - Ouders zijn geruster op hun buiten spelende kinderen
Ouders durven hun kinderen makkelijker buiten te laten spelen op speelpleinen en in speeltuinen als daar geen zwerfafval ligt. Met een gerust hart laten ze hun kinderen daar spelen. - Minder vervuiling, vernieling, graffiti en criminaliteit
Een schone buurt voorkomt zwerfafval (!), vandalisme en crimineel gedrag.
Bent u overtuigd? Kom dan op zaterdag 25 maart naar De Meent om met andere bewoners uit de wijk zwerfafval op te ruimen.
Om half 10 beginnen we met een kop koffie of thee, waarna we van 10 tot 12 uur in Middenhoven en Waardhuizen zwerfafval op gaan ruimen. Om 12 uur sluiten we in De Meent af en wordt u getrakteerd op een kop koffie of thee met gebak.
Aanmelden kan telefonisch of via de mail: 06-15219359 of annemarie.van.leent@xs4all.nl
Waar
Ontmoetingscentrum De Meent, Orion 5-8, 1188 AM Amstelveen
Wanneer
Zaterdag 25 maart 2017, start is om 09:30 uur
Voor wie
Volwassenen
Kosten
N.v.t.
Zin in een uitdaging? Doe dan mee met 100-100-100.
100 Amstelveense huishoudens, 100 dagen, 100 procent afvalvrij? Een leuk en uitdagend experiment om meer bewustwording te krijgen over de hoeveelheid afval die we met zijn allen produceren en het aandeel restafval daarin. Dat willen we in 2021 hebben teruggebracht van 209 naar 100 kilo restafval per inwoner. Amstelveen start 18 januari 2017 met het project en zoekt deelnemers.
Met 100-100-100 onderzoeken wij wat u nodig heeft om minder afval te produceren. Sinds de start van 100-100-100 hebben al honderden gezinnen in Nederland geprobeerd om zonder afval te leven. Nu is het de beurt aan Amstelveen! Noem het een uitdaging. Of een groot avontuur. Gaat u de uitdaging aan? Minder restafval? En meer afvalscheiding? Kijk voor meer informatie en om u op te geven op amstelveen.100-100-100.nl. Op dit online platform ontstaat een community waar alle ervaringen en alle experimenten van deelnemers samen komen. Dit geeft nieuwe waardevolle inbreng voor de gemeenten om vervolgstappen te zetten naar een (rest)afvalvrije samenleving. We starten de uitdaging op woensdag 18 januari en eindigen op 27 april 2017. Doe mee!
Na vele succesvolle races in heel Nederland organiseert het E-waste race team in samenwerking met Afvalbeheer en Natuur- en Milieu Educatie (NME) van de gemeente Amstelveen dit schooljaar de E-waste race in Amstelveen!
E-waste staat voor elektronisch afval. Op dit moment wordt in Nederland maar liefst tweederde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled. Enorm zonde want het zit vol met waardevolle materialen. Ga maar eens na wat je mogelijk thuis nog hebt liggen: een oude telefoon, wekker, kapotte printer of dvd-speler?
Wil je met een van de bovenbouwgroepen 6, 7 en/of 8 een schoolreisje naar NEMO in Amsterdam winnen terwijl de leerlingen op een leuke manier iets leren over het belang van recyclen? Doe dan mee aan de E-waste race!
Het project is voor de scholen volledig gratis en bestaat uit:
• Een interactieve gastles van 1,5 uur (in juni/juli 2017) over grondstoffen, elektronisch afval en het belang van hergebruik en recyclen;
• Een inzamelactie van vier weken in juni/juli 2017 buiten schooltijd waar de groep het als team opneemt tegen andere klassen uit Amstelveen om klein e-waste in te zamelen;
• Extra lesmateriaal dat optioneel in te zetten is (van bruikbare filmpjes tot spelletjes en workshops).
Bij deelname leveren de kinderen een belangrijke bijdrage aan een oplossing voor het e-waste-probleem en maken ze kans op een schoolreis naar NEMO in Amsterdam.
De E-waste race zorgt gegarandeerd voor veel enthousiasme bij de leerlingen! Het E-wast race team neemt contact op met elke basisschool in Amstelveen. Je kunt echter je groep ook opgeven door een e-mail te sturen naar inzameldienst@amstelveen.nl Vergeet in je e-mail niet je naam, contactgegevens, de naam van de school en de groep te vermelden. Kijk voor meer informatie op www.ewasterace.nl/over-ewaste-race.