Lekker naar buiten bijdrage voor scholen aan te vragen

Vanaf  6 maart tot en met 17 april staat de Lekker naar Buiten! stimuleringsbijdrage voor scholen weer open. Alle scholen in het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen een aanvraag indienen. Met de bijdrage kun je als school gaan moestuinieren, koken of een excursie organiseren op het gebied van voeding.

“Met deze bijdrage willen we bereiken dat kinderen en jongeren leren om gezonde en duurzame keuzes te maken rond voeding”, vertelt programmacoördinator Ellen Leussink van Jong Leren Eten. “Belangrijk is dat scholen erop uit gaan en ervaringsgericht leren. Denk hierbij aan les op een boerderij, de aanleg van een eigen moestuin of een kookworkshop. De bijdrage kun je inzetten voor bijvoorbeeld het inhuren van een gastdocent, materiaal voor een moestuin, ingrediënten voor een kookles of voor entreegeld bij een bezoek aan een kas of molenaar.” 

Praktische informatie

Van 6 maart t/m 17 april kunnen scholen hun belangstelling voor de stimuleringsbijdrage kenbaar maken. Bij over-inschrijving gelden selectiecriteria. Scholen die de bijdrage nog niet eerder ontvingen krijgen voorrang. Medio mei 2023 ontvangen alle scholen die hun belangstelling kenbaar hebben gemaakt per mail bericht of zij de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten toegekend krijgen of niet.

Alle informatie vind je hier. Klik door naar de pagina van jouw onderwijssector: po, vo, mbo.

Samenwerking met het programma Gezonde School

De uitvoering van de stimuleringsregeling vindt plaats in samenwerking met het programma Gezonde School. Scholen kunnen de bijdrage ook gebruiken als opstapje om structureel en planmatig te gaan werken aan een gezonde leefstijl via de Gezonde School-aanpak.

Hoe hebben andere scholen de Lekker naar Buiten!-bijdrage ingezet?

  • OBS Hannie Schaft in Zandvoort gebruikte de bijdrage om met de leerlingen een Keuringsdienst van Waren na te spelen. De leerlingen gingen op bezoek in een strandtent, die was omgetoverd tot een voedselparadijs. Er waren verschillende ‘eilandjes’, waar ze iets konden proeven, zoals verschillende soorten groenten en bio sapjes. Lees hier verder.
  • Speciaal (basis)onderwijsscholen Het Mozaïek en de Anne Flokstraschool in Zutphen gebruikten de bijdrage voor materialen voor het moestuinieren (o.a. moestuinbakken) en koken. Lees het hele verhaal hier.
  • Basisschool Triangel in het Limburgse Linne organiseerde met de bijdrage verschillende activiteiten, zoals; klassenlunches, een kasproject en een excursie naar een boerderij. Lees verder.
  • Het Dr. Nassau College Penta in Assen legde met de bijdrage een moestuin aan en huurde een gastdocent in die meer kwam vertellen over de moestuin. Lees het hele verhaal hier.
  • Het Staring College in Lochem gebruikte de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage om in de projectweek te gaan koken met de leerlingen. De cateraar van de school verzorgde de kooklessen. Er werden o.a. vergeten groentes bereid, zoals pastinaak en aardpeer. Lees hier verder.

Wanneer
van 6 maart t/m 17 april 2023

Voor wie
basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs