Iedere dag Buitenlesdag!

Buitenles is gezond! Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de Nationale Buitenlesdag op 5 april. Doe jij ook mee?

Op Buitenlesdag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! In 2021 kregen meer dan 300 duizend kinderen op ruim 2000 scholen buiten les. Doe mee en ga direct aan de slag met lessen uit de online databank. Je doet als school al mee aan de Nationale Buitenlesdag als je minimaal één les aan één klas buiten geeft.

Buiten leer je meer!

Met meer sport en spel en een beter lichaamsbesef presteren kinderen cognitief beter, zo blijkt uit onderzoek. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld gedragen zich beter in de klas, ze zijn taakgerichter. Daarnaast presteren kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter in de les.

In 2017 toonde DUO aan dat zowel leerkrachten als leerlingen vaker buiten les willen. Volgens leerkrachten is de ideale verhouding voor leerlingen 75% binnenles en 25% buitenles. In werkelijkheid ligt de verhouding gemiddeld op 99,5% binnen en 0,5% buiten. Verder zou maar liefst tweederde van alle leerkrachten vaker buiten les willen geven. Het grootste knelpunt hierbij blijkt het gebrek aan buitenlesmateriaal.

Om scholen en leerkrachten hierbij te helpen, hebben IVN en Jantje Beton, de partners achter de Nationale Buitenlesdag, samen met leerkrachten buitenlessen ontwikkeld die aansluiten bij de kerndoelen van het primair onderwijs. Op de website van Nationale Buitenlesdag vind je een online databank met meer dan 70 lessen. Dit jaar ontwikkelden wij samen de klimaatles om met je klas te ontdekken hoe klimaatproof jullie schoolplein is!