Groep 8 van OBS Samen Een wint ‘Milieuheldenprijs 2018’

De leerlingen van groep 8 van OBS Samen Een zijn op de eerste plaats geëindigd van de Milieubende-wedstrijd in de gemeente Aalsmeer. “Jullie denken groot en gaan zelf ook meteen heel praktisch aan de slag”, is het oordeel van de jury. De klas heeft bijvoorbeeld al plastic gevist in de Amsterdamse grachten en wil een Aalsmeerse variant hierop organiseren op de Westeinderplassen. Dat laatste is meteen hun prijs, want NME Amstelland-Meerlanden en de gemeente gaan de klas helpen dit echt te realiseren. Wethouder Wilma Alink-Scheltema reikte, samen met juryleden Yvette Koehler van Garby Aalsmeer en Sander van Voorn van Greenport Aalsmeer, deze prijs uit tijdens de prijsuitreiking in de Raadskelder van het gemeentehuis in Aalsmeer.

De tweede prijs gaat naar groep 8B van de Jozefschool voor hun structurele aanpak van de wedstrijd, met een werkplan en concrete taakverdeling. Hun inzending is een bonte verzameling van ideeën en plannen, van een rap en een ‘vegagantisch’ kookboek met lekkere recepten, tot het in de andere klassen vertellen over de voordelen van herbruikbare drinkflessen en broodtrommels. Ook heeft de klas de gemeente Aalsmeer gebeld met een verzoek om het recyclen van drankkartons sneller mogelijk te maken. De leerlingen krijgen als prijs een workshop waarin ze leren om een vlog te maken.
Groep 8A van de Jozefschool wint de derde prijs met hun creatieve inzending die vooral focust op ‘bewustwording’, bijvoorbeeld met een rap of folders van oud papier. Ook organiseerde de klas een energieloze, vegetarische picknick buiten, zodat de lichten en digiborden in school uit konden. Deze leerlingen winnen vijf creatieve workshops over (zwerf)afval in de klas, waarin ze leren hoe je van afval weer iets nieuws en bruikbaars kunt maken.

Hoe word ik een Aalsmeerse Milieuheld?
Op woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 september van dit jaar bood de gemeente Aalsmeer aan vijf basisschoolklassen de voorstelling en workshop ‘Hoe word ik een Milieuheld?’ aan van de Stichting Milieubende. De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop in één en zet leerlingen uit de groepen 7 en 8 aan om mee te denken over oplossingen voor de huidige milieu- en klimaatproblematiek.